Beregn pris »

Alopecia

Alopecia, også kaldet pletskaldethed, er ikke en helt ualmindelig hudsygdom og rammer især yngre mennesker af begge køn. Uanset om du oplever pletvis- eller totalt hårtab, kan du få et godt indblik i sygdommen med dette blogindlæg.

Hvad er Alopecia?

Sygdommen kan vise sig i forskellige stadier. Ved pletvis hårtab betegnes tilstanden som ‘Alopecia-areta’ og ved komplet skaldethed betegnes tilstanden som ‘Alopecia-totalis’ og hvis man taber håret over hele kroppen betegnes denne som ‘Alopecia-universales’. Årsagen til denne tilstand er endnu ikke kendt, men miljø, infektion og stress kan være udløsende faktorer hos personer, der er genetisk disponeret. Alopecia har associationer til andre autoimmune sygdomme såsom diabetes, pletter med pigmenttab (Vitilligo) og stofskifteforstyrrelser. 

Hår er en stor del af vores identitet, så de mennesker der rammes af sygdommen oplever ofte, at lide et psykisk knæk, følelsen af at miste selvværd og livskvalitet, og dette føles naturligvis overvældende. Men det er som regel fornuftigt at afvente med aktiv behandling, idet tilstanden er selvlimiterende, det vil sige at 80% får fuldstændig genvækst af håret og halvdelen inden for 6 – 12 måneder. De som oplever hårtab efter en graviditet eller en infektion, bliver automatisk bedre i løbet af nogle måneder, da dette handler om en anden sygdom. 

Prognosen et til gengæld dårligere hvis: 

  1. Hårtabet varer længere end et år 
  2. Hårtabet starter før puberteten 
  3. Hårtabet er stort. 

 

Der findes desværre endnu ikke nogen effektiv behandling mod sygdommen, der heldigvis i det fleste tilfælde forsvinder af sig selv. Ifølge netdoktor.dk findes der såkaldte JAK-hæmmere, der ser lovende ud, men der kan opstå svære bivirkninger og behandlingen meget dyr. Men der er nye studier på vej, og JAK-hæmmerne kunne være et realistisk bud på et medicinsk præparat til behandling af pletskaldethed i fremtiden.

Kan Alopecia afhjælpes ved hårtransplantation?

Få altid en individuel lægefaglig vurdering af dit hårtab

Der kan være flere årsager til, at man pludselig mister sit hår, herunder autoimmune sygdomme, der er vigtigt at få diagnosticeret af en læge. Det er derfor vigtigt, at du i første omgang opsøger egen læge, der kan henvise dig til en specialist.

Det tilrådes ikke at opsøge udsigtsløse behandlinger herunder alternativ behandling og medicin købt over nettet. Nogle læger behandler med medicin, der enten fremmer hårvæksten eller hæmmer betændelsesprocessen i hovedbunden (binyrebarkhormon) og nogle behandler med såkaldt PUVA (Stoffet psoralen + ultraviolet A-lys) der har haft effekt hos en del patienter.

En hårtransplantation kan kun i sjældne tilfælde komme på tale, men er din tilstand vedvarende, så har Scalp Micropigmentation (SMP) vist sig, at være en god løsning til at camouflere enten helt eller delvist hårtab. SMP er en teknik, der efterligner udseende af naturlige hårsække og foregår ved, at organisk blæk pigmenteres som små prikker i det yderste lag af hovedbunden og skaber et helt autentisk look.

Når Alopecia er en vedvarende tilstand

I sjældne tilfælde findes der eksempler på, at Alopecia forbliver en permanent tilstand. Og der findes som sagt tre forskellige niveauer af hudsygdommen, der kan variere lige fra pletskaldethed til hårtab over hele kroppen. På hartransplantation.dk finder du anerkendte klinikker, der vil kunne hjælpe dig. Vi råder altid til, at du booker en konsultation med klinikkens lægefagligt personale, der kan råde dig til den bedste løsning. Hør om en SMP passer til dig, der enten er tyndhåret, har høje tindinger, eller er helt skaldet.

Hos hartransplantation.dk hjælper vi dig! Ved at udfylde formularen du finder på vores side, kan du få en sammenligning af priserne på alle de førende klinikker og de bedste tilbud.

Kontakt os på WhatsApp, Messenger eller Telegram

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website